Terug naar overzicht

Spelende kinderen in de tuin? Pas op met deze planten

In de (achter)tuin kunnen kinderen over het algemeen veilig spelen. Maar toch kunnen ook daar planten groeien die een gevaar kunnen vormen voor kinderen. Weet jij al met welke tuinplanten je op moet passen?

Alles verdwijnt in het mondje
In de tuin kunnen struiken en planten met besjes groeien, grote kans dat deze even worden geproefd wanneer een kinderoog hierop valt. Maar pas op! De bessen van onder andere de Klimop, Laurierkers, Sneeuwbes, Wilde Wingerd, Hulst en Gelderse Roos zijn giftig.
Ook met de zaden van de Wonderboom en de Wolfsmelk moet je ontzettend oppassen. Er hoeven er maar een paar te worden ingeslikt om dodelijke gevolgen te hebben.

Irriterende planten
Minder gevaarlijk, maar zeker niet minder vervelend, zijn tuinplanten die irritatie veroorzaken. De Buxus heeft bijvoorbeeld giftig sap, wat kan zorgen voor huidirritatie. Van de Reuzen Bereklauw word je ook niet vrolijk, aanraking met het sap van deze plant kan namelijk voor flinke blaren zorgen. Ook de Wolfsmelk bevat, naast giftige zaden, een melkachtig sap wat bij aanraking met de huid of ogen extreme irritatie veroorzaakt.

Zo herken je vergiftiging door planten
Wanneer een kind last heeft van één of meerdere van onderstaande symptomen, is de kans aanwezig dat er van een giftige plant is gegeten.

  • (Heftige) buikpijn
  • Stuiptrekken
  • Bleke tong en/of tandvlees
  • Diarree of overgeven
  • Geen, of minimale, eetlust
  • Gezwollen mond en/of keel

Bel altijd een arts!
Wanneer een kind van een giftige plant heeft gegeten, of je dit sterk vermoedt, bel je het beste direct een arts voor advies. Wanneer het een dodelijke plant betreft, bel je natuurlijk 112. Geef, als je dit weet, altijd aan om welke plant het gaat en neem eventueel een stukje van de plant mee als je naar de arts of het ziekenhuis gaat.

Voorkomen is beter dan genezen
Die vlag gaat ook hier weer op, want je moet er toch niet aan denken… Gelukkig zijn er genoeg alternatieven én leuke ideeën om van jouw achtertuin een aantrekkelijke en kindvriendelijke plek te maken. Wij ontdekten een leuke blog waarin een aantal praktische tips worden gedeeld voor een natuurlijke en kindvriendelijke tuin. Succes verzekerd!