Terug naar overzicht

Starters kunnen kiezen voor een hypotheek voor 40 jaar

In moderne hypotheken zijn de maandlasten vooral hoog door aflossingen. In een periode van meestal 30 jaar betaal je de volledige hypotheekschuld af. De verzekeraar a.s.r. heeft een hypotheek met een looptijd van 40 jaar. Door de aflossing uit te smeren over 10 extra jaren, kun je de hypotheeklasten lager houden. Voor een hypotheek van €360.000 betaal je bij een aflostermijn van 30 jaar maandelijks gemiddeld €1.000 aan aflossing. Kiezen voor een termijn van 40 jaar zorgt voor een gemiddelde maandelijkse aflossing van €750. Dat is dus een flink verschil. Voor starters is dit de ideale manier om toch een huis te kunnen kopen als het niet lukt met een standaard hypotheek.

Over de volledige looptijd gerekend betaal je meer hypotheekrente

In vergelijking met een hypotheek voor 30 jaar betaal je gerekend over de looptijd meer aan rente voor deze startershypotheek met een looptijd van 40 jaar. Als het financieel haalbaar is, kun je beter kiezen voor een snellere aflossing in een hypotheek voor 30 jaar. De langlopende startershypotheek is ook bestemd voor de starters die lagere maandlasten willen, omdat een koophuis anders niet haalbaar is. Jaarlijks kan er 15% van de oorspronkelijke schuld extra worden afbetaald, dus sneller aflossen dan in 40 jaar kan wel.

Een langere looptijd heeft wel nadelen

Een nadeel is dat je minder snel afbetaalt op de hypotheekschuld. Hierdoor ben je minder goed bestand tegen dalende huizenprijzen. Ook oudere starters op de huizenmarkt kunnen deze startershypotheek afsluiten, maar ze moeten er wel rekening mee houden dat de hypotheeklasten ook nog betaalbaar blijven na de pensioendatum. Een extra nadeel is dat de betaalde hypotheekrente niet volledig aftrekbaar is. Jouw hypotheekadviseur kan jou hier meer over vertellen.

Je kunt de hypotheekrente voor 30 jaar vastzetten

Door de lage hypotheekrente kan het interessant zijn om te kiezen voor een lange rentevast periode. Kiezen voor een rentevast periode van 30 jaar geeft de zekerheid van vaste maandlasten voor een lange periode. Door deze keuze ben je niet meer afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente de komende tientallen jaren. Dit maakt je financieel minder kwetsbaar.

De hypotheekrente kan verder omlaag als je in een lagere risicoklasse valt

Geldverstrekkers zijn bereid om een lagere hypotheekrente in rekening te brengen als de waarde van het huis de hypotheekschuld overtreft. Je huis is bijvoorbeeld €350.000 waard en de hypotheek op het huis is €250.000. Door de maandelijkse aflossingen en door waardestijgingen van je huis kun je met je hypotheek in een lagere risicoklasse vallen. Hierdoor krijg je mogelijk recht op een korting op de hypotheekrente. Zo kun je de maandlasten laten zakken tijdens de looptijd.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

De voor de eigen woning betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Eén van de eisen voor dit fiscaal voordeel is dat je de hypotheek afbetaalt in een periode van 30 jaar. Hier voldoet een hypotheek met een looptijd van 40 jaar dus niet aan. Daar is over nagedacht. De hypotheek wordt namelijk opgesplitst in twee onderdelen. Het ene deel voldoet aan de fiscale voorwaarden en het tweede (kleinere) deel voldoet niet. Hierdoor kun je dus maar een deel van de betaalde hypotheekrente in mindering brengen op je inkomen. Dat is een nadeel om rekening mee te houden.

Meer weten over je hypotheek?

Maak gerust een afspraak. Er is altijd een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. En het eerste gesprek is altijd gratis. En onderzoeken samen met jou welke hypotheek(vorm) het best bij jouw situatie past. Zo maak je de juiste keuze, ook voor de toekomst. Kijk hier voor een Hypotheekshop bij jou in de buurt

Voordat je een hypotheek afsluit moet je eerst een huis vinden. Is dat nog niet gelukt? Onze makelaars staan jou graag bij in de zoektocht. Maak een afspraak voor een gratis verhuisadviesgesprek dan bespreken wij de huidige woningmarkt en jouw kansen!