Terug naar overzicht

Tuintips om stortbuien te doorstaan

De hevige regenbuien die Nederland steeds meer teisteren zijn vaak een welkome afwisseling na een extreem droge periode. De natuur heeft het nodig, jouw tuin ook. Maar heel veel regenwater kan ook zorgen voor overlast. Wat kun je doen om de overlast te beperken?

Deze hevige regenbuien laten zich vooral zien in het voorjaar en de zomer. Hét moment waarop je tuin in bloei staat, de zware regenbuien kunnen daarom een last zijn voor je bloemen en je tuin. Met een paar eenvoudige maatregelen beperk je de overlast en geniet je ook na een stortbui van je fijne tuin.

Groen, groener, groenst

Hoe meer groen in je tuin, hoe beter. Borders met planten, grasveldjes in plaats van tegels. Het zijn allemaal goede maatregelen om zoveel mogelijk water weg te laten stromen. Het water kan in de grond wegzakken en je uitgedroogde gras – na een lange periode van droogte – absorbeert het water als een spons. Ditzelfde geldt ook voor je borders. Houd er rekening mee dat je bloemen en planten die te zwaar worden door de vele regen, zoals de hortensia op lange steel, ondersteunt door middel van beugels.

Gebruik een regenton

Gebruik een regenton om water op te vangen. Hiermee sla je twee vliegen in een klap. Je kunt het opgevangen regenwater gebruiken om de tuin te sproeien in tijden van droogte en hiermee ontzie je het waternet en dus je waterrekening. Daarnaast is regenwater ook beter voor je tuin dan gezuiverd drinkwater.

Leg een vijver aan

Een vijver is niet alleen een mooie aanwinst voor je tuin, hij is ook praktisch op het moment dat er een hevige regenbui over jouw woning raast. Het regenwater wordt hierin opgevangen zonder dat je er overlast van ondervindt. Daarnaast kun je de vijver heel goed in combinatie met de regenton gebruiken. Verbind deze twee aan elkaar met een overloopset en het teveel aan water in de ton wordt afgevoerd naar de vijver.

Creëer een groen dak

Het is inmiddels een trend aan het worden: groene daken. Naast een verbeterde isolatie van je woning, een langere levensduur dan normale dakbedekking en een gelijkmatiger binnenklimaat is een groen dak ook een ideale waterbuffer. De planten nemen zo’n 50 procent van het regenwater op en de rest gaat via de – van bladeren vrijgemaakte – dakgoot de regenton in. Dit voorkomt overbelasting van het afvoeren en van het riool.

Met deze tips overleeft jouw tuin de Hollandse zomers wel.