Terug naar overzicht

Tuintips voor de maand augustus

Het is alweer augustus. We hebben een zomer gehad met veel zon en af en toe een fikse bui. Dat is vooral goed nieuws voor de tuin, die de regen van de afgelopen tijd heel hard nodig had. Het is nu wel tijd voor werk in de tuin. Wat kun je in augustus allemaal doen?

Snoeien

Sinds de eerste zon, na de bakken met regen die we hebben gehad, weer is gaan schijnen zie je ook dat alles in je tuin een enorme groeispurt heeft gemaakt. Deze maand is het tijd om te gaan snoeien. De hagen zullen niet tot nauwelijks meer groeien, dus die krijgen dit jaar nog één knipbeurt. Datzelfde geldt voor de coniferenhaag. Deze zal nog wel groeien, maar dat is nodig om ze winterhard te maken. Voor de lavendel geldt dat deze ook teruggesnoeid mag worden, echter niet te kort omdat deze dan kapot vriest. Laat de gesnoeide Lavendel drogen en zet deze in de woonkamer voor die typische lavendelgeur.

Gazon

De maand augustus staat in het teken van grasmaaien. Jouw gazon kan iedere week wel een maai beurt krijgen. Bij droog weer houd je het gras wat langer, dan hebben ze iets meer reserve tijdens de droge tijd. Is er regen voorspeld, bemest je gras dan extra. Het beste tijdstip om te maaien is in de avonduren. Wanneer je echt op dreef bent, kun je de graskantjes nog even bijwerken. Dat is niet per se nodig, maar maakt je gazon wel extra af.

Vijver

Heb je een vijver, dan is dit de maand om extra alert te zijn op uitvliegende jonge reigers. Om te voorkomen dat zij je vijver leegeten, kun je de vijver afdekken met een net. Het is nu ook een goed moment om de waterplanten uit te dunnen. Voor een goede balans is het wel raadzaam dit geleidelijk te doen. Verwijder dan ook direct de dode planten om algengroei tegen te gaan en vis de wieren uit het water. Spuit met je tuinslang extra water in je vijver om extra zuurstof toe te voegen.

Moestuin

Je bent al een tijd druk met je moestuin en je hebt al behoorlijk wat geoogst. Nu de nachten vochtiger worden, moet je oppassen voor schimmels en slakken. De uitlopers van je tomaten kun je nu toppen. Daar komen geen nieuwe vruchten meer aan. Je hebt een overvloed aan aardbeien gehad dit jaar. Voor een nog beter resultaat, plant je nu alvast nieuwe aardbeibedden. Zijn je appels en peren al rijp? Als ze eenvoudig van de steel af te draaien zijn, is de kans groot dat je een heerlijk sappige vrucht hebt.

Borders

De planten in je borders hebben ook deze maand – net als alle andere droge maanden – volop extra water nodig. Bloeiende planten kunnen zelfs een beetje extra mest gebruiken. Op die manier geniet je er het langst van. Verzamel nu zaden van bijvoorbeeld de Lavendel, Cosmos of de Goudsbloem zodat je deze volgend jaar kunt gebruiken. Dit is ook de maand om tweejarige bloeiers in te zaaien en kuipplanten te stekken. Voor iedere maand geldt dat je uitgebloeide bloemen moet verwijderen.