Terug naar overzicht

Uitbouw op of tegen de erfgrens?

De knoop is doorgehakt. Je gaat niet verhuizen, maar je gaat uitbouwen. Je wil graag de buitenmuur doortrekken, maar dat betekent dat je op de erfgrens moet bouwen. Met deze tips weet je wat je wel en niet zomaar mag doen met de uitbouw.

Kadaster

Zodra de plannen voor de uitbouw er liggen, doe je er verstandig aan direct contact met de buren te zoeken. Jouw plan is namelijk om de uitbouw direct met de bestaande muur door te trekken. Volgens de gegevens die je bij het Kadaster hebt opgevraagd, betekent dit dat je op de erfgrens moet bouwen.

Notaris

Bouw je op de erfgrens, dan houdt dit in dat de muur voor de helft aan jouw kant en voor de andere helft aan de kant van de buren staat. Dat betekent ook dat de buren enkele centimeters tuin moeten inleveren voor jouw uitbouw. Zij zijn daarom niet verplicht gehoor te geven aan jouw verzoek. Het is in dit geval altijd belangrijk aan je buren te vragen of zij bezwaar hebben tegen het bouwen op de erfgrens. Hebben zij dit niet, dan is het verstandig deze beslissing bij de notaris vast te laten leggen. Dan levert dit met oog op de toekomst geen problemen op.

Uitbouw met ramen

Hebben zij wel bezwaar tegen het bouwen op de erfgrens, dan zul je de uitbouw tegen de erfgrens aan moeten bouwen. Dit mag tot op de millimeter nauwkeurig. Je hoeft geen afstand te houden tot deze erfgrens. Mits het om een dichte muur gaat. Bouw je een muur met ramen die uitkijken op de tuin van de buren, dan geldt wel een minimale afstand. In dat geval moet je minimaal 2 meter van de erfgrens af bouwen.

Bestaande scheidingsmuur

Wil je tegen een bestaande scheidingsmuur aanbouwen? Dat kan ook, maar dan ligt het aan de muur waartegen je gaat bouwen welke rechten je hebt. Zoek daarom eerst uit wat voor soort muur het is. Hierbij heb je een drietal opties:

  1. Een mandelige scheidingsmuur. Deze scheidingsmuur is op de erfgrens gebouwd. Dat betekent dat jij de ene kant van de muur bezit en je buren de andere kant van de muur. Jij mag aan jouw kant van de muur gewoon bouwen. Voorwaarde is wel dat je geen schade toebrengt aan de muur waar je buren hinder van ondervinden.
  2. Privé scheidingsmuur. Dit kan vervolgens weer twee dingen betekenen:
    1. De muur staat volledig op jouw grond, dus je mag ermee doen wat je wilt. De buren moeten jouw muur echter met rust laten.
    2. De muur staat volledig op de grond van de buren. Je mag er zonder overleg geen enkel gat in boren.
  3. De muur is onderdeel van de woning. In dit geval is de muur eigendom van de eigenaar van de woning, waarbij het niet uitmaakt of de woning op de erfgrens staat of niet.

Wil je met een gerust hart kunnen genieten van jouw uitbouw, dan doe je er goed aan altijd in contact te staan met je buren. Ook als je niet op de erfgrens wil bouwen overigens. Er zal namelijk sprake zijn van tijdelijke overlast en je wil je buren daar wel op voorbereiden. Liever een goede buur…