Terug naar overzicht

Voor en nadelen oversluiten hypotheek

Mededoor de lage rentestand is er in 2019 is een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. Met een historisch laag rentepercentage kiezen veel woningeigenaren ervoor hun huidige hypotheek over te sluiten. Voornemens om je huidige hypotheek over te sluiten? Laat je goed informeren. Onderstaand hebben wij alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van oversluiten

Het grootste voordeel is toch wel dat je maandlasten behoorlijk dalen op het moment dat jij van vijf procent ineens zakt naar een rentepercentage van nog geen twee procent. Dit scheelt je al snel honderden euro’s per maand. Een betere reden hoef je eigenlijk niet te hebben.

Een ander voordeel is het krijgen van meer financiële zekerheid. Je kunt de lage rente voor jaren vastzetten. Daarmee heb je voor de komende jaren meer financiële ruimte om te sparen of misschien zelfs af te lossen op je hypotheek. Deze financiële ruimte kan zorgen voor meer rust en vertrouwen in de toekomst.

Zodra je je hypotheek oversluit, kun je ook weer eens kritisch kijken naar de voorwaarden en de aflossingsvorm van je hypotheek. Heb je nu bijvoorbeeld nog een spaarhypotheek, dan kun je deze omzetten in een annuïtaire hypotheek. Het oversluiten van je hypotheek is hét moment om de vorm en de voorwaarden weer eens even goed onder de loep te nemen.

Nadelen oversluiten hypotheek

Dat klinkt alsof je direct naar de bank moet vliegen om je hypotheek over te zetten, toch? Helaas zitten er ook nadelen aan het oversluiten van je hypotheek. Bijvoorbeeld de boeterente die je betaalt. Op het moment dat jij je hypotheek oversluit, betaal je de bank een bedrag voor het openbreken van je contract. Dit bedrag is een compensatie voor de door de bank misgelopen inkomsten zodra jij je hypotheek oversluit naar een voor jou voordeligere vorm.

Je kunt de boeterente – die aftrekbaar is van de inkomstenbelasting – op twee manieren betalen: in een keer of meefinancieren in de nieuwe hypotheek. In beide gevallen is het raadzaam eerst uit te rekenen of de boeterente opweegt tegen het financiële voordeel dat jij hebt op het moment dat je de hypotheek oversluit. Op internet zijn diverse tools te vinden die jouw boeterente kunnen berekenen.

Houd daarnaast ook rekening met extra kosten die je betaalt voor het nieuwe hypotheekadvies, de taxatie van de woning, de notaris en – indien je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt – 0,7 procent van de hypotheeksom aan afsluitkosten.

Iedere hypotheek is uniek en op maat gemaakt. Laat je daarom informeren door een onafhankelijke adviseur. Van Overbeek Makelaars heeft gekozen voor de kwaliteit van de De Hypotheekshop Shop. Het eerst gesprek is gratis en heel eenvoudig online in te plannen.

Hypotheek oversluiten