Terug naar overzicht

Voorkom brand in de meterkast

De schrik zit er goed in. Nietsvermoedend ben je boven aan het werk en ineens loeien de rookmelders. Je rent naar beneden en je ziet een flinke hoeveelheid rook onder de deur van de meterkast vandaan komen. Je belt direct met 112 en vraagt je tegelijkertijd af hoe dat kan? Een meterkast is er toch juist om brand te voorkomen?

Signaal

Een brand in de meterkast ontstaat sneller dan je denkt. Ja, de meterkast zorgt ervoor dat stroom regelmatiger wordt verdeeld, zodat de elektriciteit niet allemaal dezelfde weg aflegt. Gebeurt dit wel, dan springen een of meerdere stoppen. Voor jou het signaal dat er iets aan de hand is met de elektriciteit. Dat kun je op dat moment oplossen zonder schade. Toch kan er in de meterkast eenvoudig brand ontstaan.

Verkeerd aangelegde groepen

Brand in de meterkast ontstaat bijvoorbeeld wanneer groepen niet goed zijn aangelegd of er te weinig groepen zijn aangelegd. Een gemiddelde woning beschikt over 8 groepen. Wanneer je bijvoorbeeld over zonnepanelen, een heetwaterkraan of een inductiekookplaat beschikt, kan het zijn dat er meer groepen aangemaakt moeten worden om de stroom goed te kunnen geleiden. Dit moet door een vakman gebeuren. Het risico van verkeerd aangelegde groepen, verhoogt de kans op brand in de meterkast.

Verouderde schakelaars

Brand ontstaat bijvoorbeeld ook door verouderde of slecht onderhouden schakelaars. Deze kunnen blijven hangen omdat er bijvoorbeeld veel stof op ligt. Wanneer er vervolgens te veel stroom gevraagd wordt, kan hij niet omschakelen en loop je het risico dat hij in brand vliegt. Het is daarom altijd slim om je meterkast te controleren.

Twee keer per jaar controle

De tip is om dit twee keer per jaar te doen op vaste momenten. Deze controle en het kleine onderhoud kun je prima zelf doen. Maak de schakelaars eerst helemaal stofvrij. Controleer vervolgens de groepsschakelaar door de testknop uit te schakelen. Blijft de schakelaar hangen, dan weet je dat deze niet goed meer werkt en kun je het beste een installateur laten kijken naar je meterkast. Dan weet je zeker dat hij goed en adequaat wordt hersteld. Je kunt de meterkast natuurlijk ook laten nakijken door een installateur of elektricien. Zodra je meterkast voldoet aan alle eisen en het NEN1010: keurmerk krijgt, kun je ervan uitgaan dat de kans op brand in de meterkast minimaal is.

Je hebt zelf ook invloed op de veiligheid in je meterkast. Hoe voller jij deze kast propt, hoe groter het risico op beschadiging van de draden. Beschadigde draden verhogen weer het risico op brand. Zorg ook dat de rookmelder in de buurt van de meterkast goed werkt.