Terug naar overzicht

Wachten op dalende huizenprijzen of nu een huis kopen?

Na jaren van sterk stijgende huizenprijzen, zijn de prijzen nu licht gezakt. Je kunt als koper wachten op verder dalende huizenprijzen, maar het is de vraag of dat verstandig is. De prijzen kunnen namelijk ook weer stijgen, en wat gaan de hypotheekrentes doen? De huizenmarkt is niet te voorspellen. In 2023 kunnen de huizenprijzen verder stijgen, net als in de periode van 2013 tot 2022. Er is nog steeds een groot tekort aan woningen, dus een stijging van de prijzen is niet uit te sluiten. Het kopen van een woning uitstellen; slim of een gemiste kans?

Huizenprijzen explosief gestegen

In de periode vanaf 2013 tot het tweede kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen gemiddeld bijna verdubbeld. In 2013 kostte een huis gemiddeld €223.000 en in maart 2022 maar liefst €431.000 Er zaten jaren tussen met stijgingen ver boven de 10% ten opzichte van één jaar eerder. Dat de prijzen nu zakken kan ook te maken hebben met een kleine correctie in verband met de sterke stijging van de eerdere jaren. Toch is het niet uitgesloten dat de huizenprijzen ook de komende maanden en jaren blijven stijgen.

Huizenprijzen kunnen niet hard blijven stijgen

De huizenprijzen kunnen niet altijd maar sterk blijven stijgen. Door de steeds hogere prijzen zijn er namelijk steeds minder potentiële kopers die het lukt om te kopen. Als de prijzen harder stijgen dan de inkomens, moet er ergens een kentering komen in de sterke stijging van de huizenprijzen. Neem daarbij mee dat de hypotheekrentes in het afgelopen jaar flink gestegen zijn. Hierdoor is het maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag op basis van het inkomen flink gedaald. Sinds de tweede helft van 2022 zijn de huizenprijzen gezakt, maar het gaat om kleine dalingen.

Wachten op de woning van je dromen

Het belangrijkste is het vinden van de woning waar jij naar op zoek bent. Laat je dus niet afschrikken of juist aanmoedigen door ontwikkelingen op de huizenmarkt. Zet je eigen wensen centraal en let goed op wat er in de verkoop komt. Zodra de woning van je dromen in de verkoop komt, kun je in overleg gaan met je aankoopmakelaar. Let dus vooral op wat jíj zoekt en laat je niet afschrikken door afhankelijkheden waar je geen invloed op hebt. Alle informatie over de woningmarkt op een rijtje? Dat kan. Maak gewoon een afspraak met één van onze makelaars en wij vertellen je alles wat je moet weten over de woningmarkt. Met deze informatie kun je een goede beslissing maken wat verstandig is voor jou! En dat wil toch iedereen.

Andere interessante linken

Weten wat je woning waard is? Kies voor een gratis waardebepaling en weet direct wat je kunt lenen.
Berekenen hier wat je kunt lenen
Een huis kopen?
Een huis verkopen?