Terug naar overzicht

Wat houdt ‘kosten koper’ in?

Als je op huizenjacht bent, kom je waarschijnlijk regelmatig de term ‘kosten koper’ tegen bij de vraagprijs van een woning. Maar wat betekent dit precies? Wij geven je graag duidelijkheid over deze veelvoorkomende term en wat je kunt verwachten als je een huis koopt met kosten koper (k.k.).

Wat zijn kosten koper?

Kosten koper, vaak afgekort als k.k., betekent simpelweg dat de koper verantwoordelijk is voor bepaalde bijkomende kosten bij de aankoop van een huis. Dit zijn extra kosten bovenop de vraagprijs van de woning. Dus als je een huis ziet dat wordt aangeboden voor €300.000 k.k., moet je rekening houden met extra kosten bovenop die €300.000.

Wat valt wel onder kosten koper

De kosten koper omvatten de volgende belangrijke kostenposten:

  1. Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die je betaalt bij de overdracht van onroerend goed. Voor woningen is dit doorgaans 2% van de koopprijs. Bij een huis van €300.000 zou dat dus €6.000 zijn. Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 510.000 (2024).
  2. Notariskosten: De notaris speelt een cruciale rol bij de eigendomsoverdracht. De kosten voor de notariële akte van levering en het opstellen van de hypotheekakte vallen onder kosten koper. Dit kan variëren, maar reken op enkele honderden tot een paar duizend euro.
  3. Kadasterkosten: Voor de registratie van de eigendomsoverdracht in het kadaster betaal je ook een vergoeding. Dit is meestal een kleiner bedrag, vaak rond de €150 tot €300.

Wat valt niet onder kosten koper?

Het is belangrijk te weten dat niet alle kosten rondom de aankoop van een woning onder kosten koper vallen. Hier zijn enkele kosten die je apart moet budgetteren:

  1. Hypotheekadvies- en bemiddelingskosten: Als je een hypotheek afsluit, betaal je vaak advies- en bemiddelingskosten aan je hypotheekadviseur. Deze kosten kunnen flink oplopen.
  2. Taxatiekosten: Om een hypotheek te krijgen, heb je vaak een taxatierapport nodig.
  3. Bouwkundige keuring: Vooral bij oudere huizen is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.
  4. Eventuele verhuiskosten: De kosten voor het daadwerkelijk verhuizen van je spullen zijn ook niet inbegrepen in de kosten koper.

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan alleen de vraagprijs. De kosten koper omvatten belangrijke kostenposten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten, maar dus ook bijkomende kosten die niet onder kosten koper vallen, zoals hypotheekadvies en taxatiekosten. Als je dit in gedachten houdt, kun je beter voorbereid de huizenmarkt opgaan en onverwachte verrassingen voorkomen.

Kies voor een verhuisadviesgesprek

Bij Van Overbeek Makelaars realiseren we ons dat een huis kopen meer impact kan hebben dan je misschien verwacht.  Kies daarom voor een verhuisadviesgesprek. We geven je tips waar je op moet letten tijdens de bezichtiging van het huis en tijdens de onderhandeling over de vraagprijs. Ook is het belangrijk om de (bouw)geschiedenis van de woning uit te zoeken en je te verdiepen in de omgeving en het bestemmingsplan.  En daarom praten we iedereen die gaat verhuizen in een uurtje gratis bij in een verhuisadviesgesprek. Zullen we samen een kopje koffie drinken?

Kijk hier voor meer informatie