Terug naar overzicht

Zo beperk je geluidsoverlast van de warmtepomp

De warmtepompen waren niet aan te slepen afgelopen winter. Met de hoge gasprijzen blijven ze ook de komende tijd nog onverminderd populair. Bij steeds meer woningen zie je op de uitbouw of in de tuin de buitenunit van de warmtepomp staan. Los van het feit dat het geen sierlijke apparaten zijn, kunnen ze ook de nodige overlast veroorzaken. Helemaal wanneer er in iedere tuin in jouw rijtje een buitenunit staat. Er zijn echter voldoende manieren om de overlast van deze apparaten te verminderen.

Laat je voorlichten

Je hebt je bij het plaatsen van de unit in de eerste plaats goed laten voorlichten. Je hebt gekozen voor een extra stille, modulerende warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning. Daarnaast heb je bij het plaatsen van de buitenunit al goed rekening gehouden met jouw buren. Hij staat in ieder geval voldoende van de erfgrens af. Toch merk je dat de buitenunit van de warmtepomp nog behoorlijk veel lawaai maakt. Dat is voor je buren niet prettig, maar ook zeker niet voor jezelf. Nu het voorjaar staat te trappelen wil je daar alvast iets aan doen, zodat je straks de overlast voor de buren en jezelf tot een minimum beperkt.

Geluidswerende kast

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een geluidswerende kast om de buitenunit te plaatsen. Deze kasten zijn er vanaf ongeveer duizend euro en zijn speciaal gemaakt om het geluid van de buitenunit te dempen. De kasten zijn er in verschillende maten en kleuren, die passen bij jouw unit en tuin. Houd er rekening mee dat de omvang van de buitenunit wel een stuk groter wordt met het plaatsen van een omkasting. De positieve keerzijde is dat het absoluut zorgt voor minder geluid.

Trillingsdemping

Heb je de unit op een balkon of plat dak staan of aan de gevel hangen? Zorg dan voor voldoende trillingsdemping. Bijvoorbeeld door het plaatsen van rubbers onder de pootjes of tussen de gevel en de unit. Zodra de warmtepomp aanslaat, kunnen namelijk trillingen ontstaan. Door deze op te vangen door middel van demping, verminder je ook hiermee het geluid. Houd er ook rekening mee dat de uitblaasopening niet op de gevel gericht staat. De uitblaasopening moet zo vrij mogelijk gehouden worden.

Tuinbeplanting

Verder helpen planten en andere begroeiing in je tuin het geluid te dempen. Een tuin of balkon met vooral tegels weerkaatst het geluid veel meer. Zorg daarnaast ook nog voor een goede isolatie in huis waardoor je woning geschikt is voor lage-temperatuur verwarming. Hierdoor werkt je warmtepomp veel efficiƫnter, hoeft hij minder hard te werken en geeft hij minder overlast.

Jij hebt er in ieder geval alles aan gedaan om de geluidsoverlast van je warmtepomp tot een minimum te beperken. Jij en je buren zijn klaar voor het buitenseizoen.