Terug naar overzicht

Zo creëer je een fijne thuiswerkplek

Het ziet ernaar uit dat thuiswerken voorlopig nog de norm gaat zijn. En zelfs wanneer er een einde komt aan deze coronamaatregel lijkt het erop dat veel bedrijven thuiswerken gaan stimuleren. Een fijne thuiswerkplek is dan een must. Naast een internetverbinding, een pc of laptop en toegang tot de bestanden op kantoor, bestaat een goede thuiswerkplek uit nog veel meer. Het moet een plek zijn waar je ontspannen kunt werken. Een plek die zo is ingericht dat je een optimale sfeer creëert voor een productieve dag.

Het bureau en de stoel

Het begint natuurlijk met een bureau waarop je computer of laptop staat. Kies een ruim bureau waaraan je goed kunt werken en waar voldoende ruimte is om je spullen op kwijt te kunnen. Je bureau moet diep genoeg zijn om je computer ver genoeg te kunnen plaatsen en breed genoeg om recht voor je beeldscherm te kunnen zitten. Wat voor bureau je kiest, hangt af van de stijl die bij je past, maar kies altijd voor een opgeruimd bureau. Veel accessoires en troepjes leiden alleen maar af. Ruim onnodige spullen op in lades onder je bureau, in kasten of in bakjes die op je bureau staan.

Aan een goed bureau staat een goede bureaustoel. Kies voor een stoel die verstelbaar is, zodat je altijd op de juiste hoogte aan je bureau zit. Bij voorkeur zijn ook de armleuningen verstelbaar. Met een verstelbare stoel loop je minder risico op een verkeerde houding met als gevolg blessures als RSI.

Sfeerverhogende inrichting

Naast een ergonomisch goed ingerichte werkplek, doet sfeer ook heel veel. Wanneer je in een inspirerende omgeving zit, verhoogt dit de productiviteit. Daarnaast geeft het je meer plezier. Dit is een uitgelezen kans om een werkplek in te richten volledig naar jouw eigen wensen. Je hebt immers geen collega’s waarmee je rekening moet houden. Persoonlijke foto’s of tekeningen van je kinderen. Maar ook inspirerende boeken of tijdschriften krijgen een mooie plek. Maak ook gebruik van planten op je werkplek. Planten hebben meerdere functies. Naast sfeermakers, zijn planten ook luchtzuiverend en zorgen ze voor een betere akoestiek op je werkplek. Dat is vooral fijn als je in een online meeting zit en je collega’s je goed moeten verstaan.

De juiste verlichting

Goede verlichting is ook erg belangrijk. Helemaal nu de dagen weer korter worden en je misschien sneller geneigd bent in de avonduren nog wat mails weg te werken. Een goed verlichte werkplek houdt je scherp en is goed voor de productiviteit. Schemer laat je toch eerder indommelen. Werk overdag niet met je scherm richting het raam. Het verschil tussen beeldscherm en daglicht is te groot, waardoor je eerder vermoeid raakt omdat je ogen zich steeds moeten aanpassen aan de veranderende lichtomstandigheid. Met je rug naar het raam zitten is ook niet ideaal omdat je dan lichtinval op je scherm krijgt en deze in veel gevallen slecht leesbaar wordt. Meest ideaal is natuurlijke lichtinval van de zijkant.

Zorg, als laatste, voor een goed geventileerde ruimte. Een slecht geventileerde of te warme ruimte kan hoofdpijn veroorzaken wanneer je hier dagelijks zit te werken. Zet af en toe het raam even open en laat de frisse wind en nieuwe ideeën naar binnen waaien.