Terug naar overzicht

Zo help je vogels de winter door

Als je goed oplet, zie je dat er ook in de winter tal van vogels rondvliegen. Veel voorkomende wintervogels zijn mussen, merels, vinken en meesjes. Heb jij een goed gevuld en verzorgd vogelhuisje, dan is de kans groot dat je nog veel meer vogels ziet. Met deze tips voorzie jij de vogels van een koninklijke winter.

Vogelbadje

Een Elfstedentocht hebben we al een tijd niet meer gehad, maar er zijn altijd wel een paar dagen per jaar dat beekjes en andere waters voorzien zijn van een laagje ijs. Voor vogels betekent ieder dun laagje ijs dat ze geen drinkvoorziening meer hebben. Een vogelbadje in je tuin is daarom een goede manier om ervoor te zorgen dat de vogels voldoende kunnen drinken. Ook gebruiken de vogels een badje om hun veren schoon en vervolgens vet te maken. Het vet verzorgt de veren en maakt ze waterafstotend waardoor ze weer beter isoleren. Een vogelbadje is onmisbaar voor vogels in de winter. Zorg er dan uiteraard voor dat het water in je vogelbadje niet is bevroren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een verwarmd vogelbad met een ingebouwde verwarming of gebruik losse verwarmingselementen.

Voederhuisje

Wanneer het echt koud wordt buiten, zoeken vogels graag de beschutting op van een voederhuisje of nestkastje. Hierbinnen zijn ze beschermd tegen de kou, maar ook gelijk tegen roofdieren. Een voederhuisje of nestkastje heeft het meeste nut als deze voorzien is van een grote deksel boven de voederpoorten, zitstokjes en zaadbakjes. Op die manier zijn de vogels en het eten beschermd tegen regen en sneeuw en kunnen de vogels altijd aan hun eten komen. Houd er rekening mee dat de voederhuisjes op een plek geplaatst worden die bestand is tegen storm. Tegelijkertijd moeten ze op een plek staan waar de vogels zich kunnen verstoppen. Bijvoorbeeld in de buurt van een heg, boom of ander struikgewas.

De juiste voeding

Wat geef je de vogels dan te eten? Vogels hebben in de winter vooral calorierijk voedsel nodig. Het kost ze namelijk heel veel energie om in de winter warm te blijven. Daar helpt goed voer bij. Zadenmengsels, fruit, vetbollen en pinda’s zijn goede voedselproducten. Maar ook meelwormen en zonnebloempitten zijn goed voor de vogels. Geef geen melk of water met zout of suiker. Geef ook geen gekookte etensresten. Boter, margarine en olie werken laxerend en zijn daarom ook niet geschikt om aan vogels te geven.

Met deze tips help jij de vogels de winter door te komen en wie weet komt er nog eens een bijzonder exemplaar in jouw tuin langs.