Huizenkopers kunnen steeds meer hypotheek krijgen

Is het waar dat huizenkopers steeds meer hypotheek kunnen krijgen? Als we dit vergelijken met vijf jaar geleden is een hypotheek afsluiten inderdaad een stuk eenvoudiger geworden. Voor een NHG-hypotheek zijn de maximale bedragen nu veel hoger en het tweede inkomen telt ook voor een groter deel mee. Maar dit betekent nog niet dat een huis kopen lukt, want helaas zijn ook de huizenprijzen hard gestegen en is er nog steeds meer vraag dan aanbod.

Huizenkopers kunnen door de lage hypotheekrente op basis van hun inkomen een veel groter bedrag aan hypotheek lenen. De sterk gestegen huizenprijzen zijn een ander gevolg van de lage hypotheekrente. Een hoger leenbedrag zorgt niet voor meer mogelijkheden als de prijzen sneller stijgen dan wat potentiële kopers kunnen lenen.

Leennormen voor 2022, wat betekent dit voor je hypotheek?

Het Nibud adviseert jaarlijks op basis van doorrekeningen wat de leennorm moet worden voor het nieuwe jaar. In 2022 betekenen deze leennormen in sommige gevallen een hogere maximale hypotheek en in andere gevallen een lagere maximale hypotheek. Met een inkomen tot ongeveer € 50.000,- kunnen de meeste Nederlanders iets meer hypotheek krijgen. Voor hogere inkomens daalt het maximale hypotheekbedrag juist iets. Met een inkomen van ongeveer € 110.000,- kunnen kopers bij benadering € 10.000,- minder aan hypotheek krijgen.

Een studieschuld wordt voor je hypotheek mogelijk een kleiner probleem

Goed nieuws voor de studieschuld. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat te lezen dat er plannen zijn om de studieschuld minder effect te laten hebben op de maximale hypotheek. Volgens deze plannen gaat er in de toekomst gerekend worden met de openstaande schuld en niet meer met de oorspronkelijke schuld. Het voordeel hiervan is dat dan alle afbetalingen op de studieschulden de maximale leencapaciteit ten goede komen.

Hogere NHG-kostengrens

Door de stijgende huizenprijzen in 2022 wordt de NHG-kostengrens hoger. Het is mogelijk om een NHG-hypotheek af te sluiten tot een koopsom van € 355.000,-. Hierdoor is het mogelijk om een ruimere hypotheek te krijgen. Met een NHG heb je namelijk recht op een korting op de hypotheekrente. Deze korting zorgt voor lagere lasten waardoor de leencapaciteit ruimer wordt.

Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Sinds 2021 bestaat er voor de starters een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling dien je te voldoen aan voorwaarden. Zo mag een koper niet ouder zijn dan 34 jaar en mag het aan te kopen huis niet duurder zijn dan € 400.000,-. Al een keer een vrijstelling ontvangen? Dan is het niet meer mogelijk om nog een keer een vrijstelling te ontvangen. Een vrijstelling voor overdrachtsbelasting is eenmalig.

Een lage hypotheekrente zorgt ook voor ruimere leenmogelijkheden

Huizenkopers kunnen veel meer lenen op basis van het inkomen door de huidige lage hypotheekrentes. Of de hypotheekrente 1,5% bedraagt of 3,5% maakt nogal een verschil voor de maandlasten. Zodra de rentes weer sterk stijgen, zal ook de maximale hypotheek op het inkomen weer zakken.

Meer kunnen lenen zorgt voor hogere huizenprijzen

Het tekort aan huizenaanbod en het stijgen van de leencapaciteit heeft gezorgd voor een sterke stijging van de huizenprijzen. In vergelijking met vijf jaar geleden kunnen we dan misschien wel veel meer lenen, maar ook de prijzen van de huizen zijn sterk in waarde toegenomen. Dit is geen positieve ontwikkeling voor de kopers want door de ruimere leenmogelijkheid is het zowel lastiger als duurder om een huis te kopen.

Een huis kopen in deze tijd?

Ben je op zoek naar een koophuis? Laat je dan goed informeren over de huidige woningmarkt. Wat zijn je kansen? Hoe vergroot je je kans op de woningmarkt? Wat is een realistische prijs? Allerlei vragen die je kunt stellen aan de makelaar bij een verhuisadviesgesprek. Een gratis en vrijblijvend adviesgesprek dat je inzicht geeft in de woningmarkt. Maak gebruik van de tools die er voor zorgen dat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe woningen op de woningmarkt. Meer weten over hoe je een huis kunt kopen? Lees ons blog ‘Hoe koop je een huis?‘.

Weten wat je kunt lenen?

Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Wij werken samen met De Hypotheekshop. Het eerste gesprek is altijd gratis en je kunt online een afspraak inplannen op de tijd die jou schikt. Nu alvast weten wat je kunt lenen? Gebruik dan de tool ‘Bereken wat je kunt lenen‘. Dit geeft je alvast een goede indicatie.

Heel veel succes met je eventuele zoektocht en bij vragen helpen wij je graag!

Delen via
WhatsAppFacebookLinkedInTwitter
Beoordeling van onze klanten, bekijk onze reviews.