Wat zijn de verkoopkosten van je woning?

Wat de verkoopkosten voor de verkoop van je woning zijn is niet in één bedrag te vangen.
Het is maar net hoe je jouw huis wilt gaan verkopen. Wil je dit zelf doen of kies je voor een makelaar?
Wil je je huis nog opknappen voor het in de verkoop komt of is het al verkoopklaar? Dit heeft allemaal invloed op de verkoopkosten. Laat je in ieder geval goed informeren en kies de manier van verkoop die bij jou past en kijk welke verkoopkosten passen bij jouw budget.

Met welke verkoopkosten dien je rekening te houden?

Als je je huis gaat verkopen dan komt er veel bij kijken en moet je veel beslissingen nemen.
Heb je er al over nagedacht of je jouw woning zelf wilt gaan verkopen of wil je dit uitbesteden aan een makelaar? Laat je altijd goed informeren over wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van een woning. Kies voor een verkoopadviesgesprek. Dit is een gratis en vrijblijvend gesprek waar de makelaar alle facetten van het verkopen van een huis met je bespreekt. Bijvoorbeeld; hoe bepaal je een goede vraagprijs, tips voor de onderhandeling met mogelijke bieders en wat kun je allemaal verwachten bij de afhandeling van de verkoop. Na dit gesprek weet je wat er allemaal komt kijken bij het verkopen van een huis en kun je goed de afweging maken of je voor een makelaar kiest of het zelf gaat verkopen. Let hierbij niet alleen op de kosten maar kies wat het beste bij jou past. Een huis verkopen is en blijft altijd spannend. Wil je je huis verkopen zonder zorgen? Kies dan voor een makelaar.

Gratis waardebepaling

Wil je vooraf weten wat jouw woning waard is? Plan dan een gratis waardebepaling. Een makelaar komt gratis en vrijblijvend naar je toe om je woning te bekijken en geeft je een waarde indicatie. Zo weet je precies wat je bestedingsruimte is als je een ander huis wilt gaan kopen.

Je woning verkopen betekent vaak ook verhuizen

Als je gaat verhuizen betekent dit vaak ook extra kosten. Het zou super zijn als je kon verhuizen naar een andere woning waar niets aan gedaan hoeft te worden. Maar die kans is klein. Een andere woning wil je toch vaak aanpassen naar jouw smaak. Hopelijk is er na de verkoop van je woning nog wat geld overgebleven om deze kosten te kunnen dragen. Zorg dat je altijd  overzicht houdt en vooraf budgetteert wat jouw bestedingsruimte is.

Notariskosten

Bij bestaande bouw worden de meeste huizen verkocht met “Kosten koper”. Dit betekent dat de kosten voor de notaris voor de koper zijn. Deze kosten dienen betaald te worden voor het opstellen van de leveringsakte en de overdrachtsbelasting.
Misschien heb je zelf ook zaken die je wilt regelen met de notaris. Bijvoorbeeld het oversluiten van je hypotheek. Dan zijn de kosten uiteraard voor jezelf.

Omdat de kosten van de notaris voor de koper zijn mag hij of zij kiezen bij welke notaris de overdracht van de woning zal plaatsvinden. De notariskosten zijn per notariskantoor verschillend en afhankelijk van wat je zelf als verkoper nog wilt regelen.

Energielabel

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een energielabel te overleggen bij de verkoop van je huis.
Hoewel je het energielabel pas bij de overdracht hoeft te overhandigen is het toch verstandig om deze zo snel mogelijk aan te vragen. De potentiële kopers willen namelijk graag vooraf weten wat het energielabel van de woning is. Ook voor de kosten van een energielabel geldt dat dit afhankelijk is van waar je dit gaat bestellen. Kijk goed rond op het internet: de prijzen kunnen namelijk sterk verschillen. Als je je woning middels een makelaar verkoopt kun je daar ook de vraag neerleggen. Zij werken vaak samen met bepaalde partijen.

Presentatie van je woning

Als je je huis gaat verkopen, wil je natuurlijk je huis zo snel mogelijk hebben verkocht tegen een zo hoog mogelijke prijs. Dat is logisch. Zorg er altijd voor dat je huis er tip-top uitziet. Kopers zien natuurlijk als eerste de woning vanaf de buitenkant en als deze een onverzorgde indruk maakt ‘zal de rest van de woning ook wel onverzorgd zijn’. Het omgekeerde is ook waar.

Een woning gereed maken voor de verkoop betekent niet alleen een schoon huis maar zeker ook een opgeruimd huis. Zet alleen de functionele spullen neer en haal alle tierelantijntjes weg. Hoe leuk jij het ook vindt. Probeer zoveel mogelijk de ruimte te laten zien. En kijk altijd door de ogen van de koper.

Kies voor een styliste

Wil je dat er een professional met je meekijkt?  Vraag dan om een styliste. Een styliste is objectief en niet emotioneel verbonden met jouw woning. Ze zal altijd adviezen geven over hoe je jouw woning zo neutraal mogelijk kunt presenteren. Hierdoor wordt jouw huis aantrekkelijk voor een zo groot mogelijke doelgroep potentiële kopers. Des te meer kijkers, des te meer kans dat je woning voor de beste prijs wordt verkocht en wie wil dat nu niet!

Woningfotografie, een vak apart

Je woning op orde? Dan ben je nu toe aan de volgende stap. Je woning laten fotograferen. Een woning fotograferen is een vak apart: laat daarom de fotografie over aan de professionals. Zorg er voor dat je woning zo realistisch mogelijk gefotografeerd wordt. Zo voorkom je dat je kijkers krijgt die teleurgesteld zijn als ze de woning in het echt bekijken. En niet alleen de kijkers zijn dan teleurgesteld, ook jij als verkoper baalt. Niet alleen omdat de koper er niet tussen zat maar ook voor al het werk wat je hebt verricht om de woning zo goed mogelijk te presenteren. Als je je woning verkoopt samen met een makelaar vallen de kosten van de fotograaf vaak onder de opstartkosten.

Kies voor de manier van verkopen die bij jou past!

Kortom: de verkoopkosten van je woning kunnen variëren. Alles valt of staat met hoe jij je woning wilt gaan verkopen. Vandaar dat ons advies is om een verkoopadviesgesprek in te plannen. Zo kun je goed een beslissing nemen welke manier van verkopen het beste bij jou past. Niet alleen in verband met de kosten maar ook in hoeverre jij graag ontzorgd wil worden.  Kies je voor een makelaar? Zorg er dan altijd voor dat je een klik hebt met de makelaar. Je woning verkopen is vaak best stressvol en daarom is het fijn als je met iemand kunt praten over je onzekerheden. Want een huis kopen doe je tenslotte niet iedere dag. De makelaar wel.

Delen via
WhatsAppFacebookLinkedInTwitter
Beoordeling van onze klanten, bekijk onze reviews.